CONTACTE

elbancalet@gmail.com
665446730 (Cento)
675742779 (Robert)

lunes, 6 de diciembre de 2010

VERDURES DE LA TEMPORADA TARDOR-HIVERN: EL NAPICOL

El napicol té molt poques caloríes pel seu baix contingut en greix i proteïna i és molt ric en fibra, minerals i vitamines B i C. És una excel·lent font de betacarotens i folats, la qual cosa l’otorga propietats nutritives i diurètiques. Respecte al seu contingut mineral, és ric en potasi, calci i magnesi.

A més, el napicol té excel·lents propietats expectorants i emolients, per la qual cosa el seu consum és molt recomanable per a tractar enfermetats com la bronquitis, tos excesiva, irritacions en la gola, faringitis, grip i refredats comuns.

L’arrel de la planta del napicol té propietats sedants, antiinflamatòries, digestives i diurètiques.


El plat típic valencià per exel·lència amb napicol és l'Arròs amb Fesols i Nap, molt apropiat per aquests dies de fred. També sol posar-se al Putxero i cuinar-se amb tot tipus de llegums. Es pot menjar cru, ratllat o tallat en fines tires a l'amanida. Alguns dels suggeriments aportats pels nostres socis són: 

- Napicol en salmorra (Teresa Núñez): es tallen fines llàmines i es deixen en remulla amb aigua, sal i condiments al gust, durant un o dos dies; es pot posar a l'amanida o inclús fer un entrepà calent amb formatge fos. 

- Napicol al forn amb pernil, formatge i beixamel (Gonzalo Nadal): es talla el napicol en rodanxes prèviament bollides, es posa el pernil a sobre i es cobreix amb la beixamel i formatge ratllat; es cuina al forn fins que quede rostit.

domingo, 5 de diciembre de 2010

I FIRA GASTRONÒMICA DE PRODUCTES ARTESANS I AMB DENOMINACIÓ D'ORIGEN A GANDIA

El cap de setmana del 26 al 28 de novembre, l'associació El Bancalet va participar en la I Edició de la Fira Gastronòmica a Gandia. Al nostre stand informatiu vam exposar alguns dels productes de temporada que oferim (ensisams variats, napicol, floricol, porro, creilla, ous...). També vam donar als visitants la possibilitat de fer-se socis i vam explicar als interesats la pràctica de l'agricultura orgànica de temporada, que fomenta el consum de productes locals i contrubueix a la millora del medi ambient.

A més, molta gent va col·laborar amb l'associació escrivint frases típiques de l'horta de La Safor i receptes tradicionals amb les verdures de la temporada tardor-hivern.




Una de les aportacions més originals que va cridar l'atenció sobre tot dels més menuts,  va ser la Tomaca que ha perdut el seu sabor; a la pobre l'han collida a novembre i es dóna conter de que ve d'un hivernacle on l'arruixaven amb productes químics i veia sempre al sol borrós...


Hola! Sóc una tomaca que ha perdut el seu sabor...
Estic buscant-lo, l'has vist per ahí? Ara ja no em vol ningú; abans es barallaven per mí en l'amanida i ara m'aparten tots! Snif, snif!! Ajuda'm, amic! 




RECUPEREM LES FRASES DE L'HORTA DE LA SAFOR

Com disfruta el llaurador
assentat baix la figuera
va triant-se les llavors 
per a sembrar en primavera
i sempre tria les millors
Qui vol poc, ho té tot
qui no vol res, és lliure

En la vida m'he rist més
que un dia collint tomaques 
jo que em gire i me la vec
a la gallina amb sabates

Fil que penja
botifarra que falta
Ma mare m'envia a l'horta
a regar el melonar
i jo pegue una revolta
i me'n vaig a festejar

Tan ric és qui té de tot
com a qui res li falta

No em vingues en cuentos i en belendengues
dis-me si em vols o no em vols
que tinc faves primerenques, guixes i fessols 
i entre mig algunes penques

Si el Montdúver fa capell
pica espart i fes cordell

Si la tomaca se m'unfla
i els conters m'ixen en bé
el primer forat que tape
té que ser el de vosté


De bades cap frare pega cabotades...

Plou poc
però per a lo poc que plou
plou prou

Se m'en va la farina en coques...

El que guarda quant té
menja quan vol


En ploure farà fang!

Santa Bàrbara va pel camp
passejant l'esperit sant
l'esperit sant no vol dormir
perquè tres núvols veu venir
un de pedra, un de foc i un de malaventura
que no li faja mal a cap criatura

 Baixa't del carro!
 Això són faves contades!


sábado, 4 de diciembre de 2010

BENVINGUTS! PASEU, PASEU....

Amics i amigues de la vida natural i dels bons aliments, 
us donem la benvinguda al blog de El Bancalet.

En aquest raconet del món cibernètic, volem compartir amb vosaltres tot allò que podem disfrutar del que ens ofereix la terra: com cuinar les verdures de cada temporada, què ens aporta energèticament cadascuna, com ens podem beneficiar d'una alimentació basada en productes d'agricultura orgànica.

A més, us informarem sobre totes les activitats que anem realitzant, tal com xerrades, encontres al bancal, dinars de cuina tradicional, fires de productes artesans o qualsevol notícia interesant.

Crearem un Receptari on anirem recopilant tots els plats que podem cuinar amb les verdures de l'horta, tant els plats tradicionals i típics de la nostra comarca, així com els que sugeriu els socis i lectors.

També publicarem un apartat anomenat Recuperem les frases de l'Horta de La Safor,  on volem que quede constància de les dites i expressions populars dels nostres avis, tan divertides i plenes de sabiduria...



Esperem que siga agradable per a tots la visita al nostre blog, 
i si teniu temps i voleu gaudir del Bancalet tal com és, 
us esperem els dissabtes al matí als Marenys de Rafalcaid (Gandia, La Safor), 
en companyia de Llamp (el cavall), les lliníues ( les gallines), bones verduretes
i un entorn tranquil i agradable per a passar una bona estona compartint.